Posts

Showing posts from 2011

masyallah...first winter for me

Image
assalamualaikum....apa kabar IMAN hari ini??..alhamdulillah muga2 IMAN kita sentiasa dlm keadaan baik dan jaga ia sebaik -baiknya...sebenarnye entri kali ni khas buat ummi tersayang..agak lama tidak berbual dgn ummi..rindu sangat-sangat nak bercerita dgn ummi..banyak benda nak cerita...tapi kali ni nak bawak 1 cerita..iaitu pengalaman pertama mengharungi musim sejuk di luar negara..(maaf lah kalau ada yang rasa saya agak jakun nak bercerita tentang ini)...btw ini adalah kisah saya..hehehe...
kehadapan ummi.... kalau ummi boleh tengok gambar saya di atas yang tengah tersengih tu adalah ketika perjalanan yam nak ke gamaah(universiti)...dan beberapa gambar yang lain tu pulak adalah gambar sekitar kawasan universiti....kalau ummi boleh nampak sekitar kawasan gambar yang yam ambik ni pada waktu pagi dan kawasan sekeliling berkabus...dan waktu kalau bernafas atau bercakap keluar asap dari mulut(..ok saya mengaku agak jakun pada mulanya)...hahah..inilah telatah anak ummi...hehehe...pastu seju…

sweetnya...indahnya jika bercinta bersyara'

Image
assalamualaikum...hari ni sayabshare 1 video yang tersangatlah sweet dan yang amat mengharukan..(time tgk pun nak menagis..T_T)..dimana seorang lelaki telah melamar seorang puteri hatinya dengan CARA yang SWEET dan juga BERSYARA'..dengan cara berjumpa ahli keluarga sahaja.dengan cara dan methodnya yang tersangatlah ROMANTIK...(sweet2...berlonjak2 dalam hati)....subhanallah..alangkah indahnya jika kita dilamar oleh seorang lelaki dengan CARA YG BETUL DAN DIREDHAI ALLAH...IAllah bercinta selepas khawin adalah lebih INDAH dan bercinta sampai ke SYURGA...

p/s: seronoknye miss dena ni dapat kamera CANON yg diidam2kan selama ini....saya juga mengidamkan NIKON D5000..(dreaming2..)

Bila Cinta Putus. Bila Cinta Ditolak.

Image
alhamdulillah kerana masih diberi peluang untuk bernafas pada hari ini.kali ini nak share sedikit tentang cinta....dengan tidak sengajanya Allah telah mengizinkan saya membaca 1 artikel yg disediakan oleh seorang penulis terkenal Hilal Asyraf. agak terkesan dengan sebahagian kata-kata yg ditulis oleh Hilal...di mana artikel ini dapat memberi sedikit motivasi dan mengubat hati serta perasaan remaja ini (biasalah remaja..ada kalanya timbul perasaan suka atau cinta)....antara kata-kata yang memberi kesan kepada saya ialah...

Dalam melakukan semua itu, saya sentiasa berfikir: Bagaimana agaknya kalau tak dapat dia?
                Maka, persediaan minda dan rohani telah saya utamakan. Sebab saya memahami fenomena cinta yang kita tidak dapat duga keadaannya. Alangkan pasangan suami isteri yang telah berkahwin pun boleh bercerai, apatah lagi pasangan yang bercinta tanpa apa-apa ikatan? Kenapa mesti kita anggap alam cinta  itu indah semuanya hingga ke penghujung? Mengapa kita perlu…

made by myself : special for HALEINA

Image

mabruk alaikum...kak HUSNA & abg NIK

Image
assalamualaikum..alhamdulillah,alhamdulillah,alhamdulillah kerana masih diberi nyawa oleh Allah hingga hari ini....entri ini khas buat bakal pengantin, kak Husna dan abg Nik....mabru,mabruk,mabruk...tiada lafaz yang mampu saya ucapakan atas kegembiraan kamu berdua..hanya Allah sahaja yang tahu..gembira sangat sebab orang yang saya sayang akhirnya akan berkahwin dengan insan yang dia cinta yang bergelar suami...doa saya untuk kamu ialah semoga berbahagia di dunia hingga akhirat..ingatlah bahawa semua yg berlaku ini Allah telah tetapkan dan Allah tahu apa yang terbaik buat umatNya...tahniah sekali lagi buat kamu berdua....

hati : percakapan : peribadi

Image
" kata-kata yang kita ucapkan melambangkan peribadi kita "
jadi peliharalah PERCAKAPAN, jagalah HATI dan jagalah AKHLAK...semua ini melambangkan PERIBADI....kadang- kala keberkatan hidup kita bergantung pada keredhaan orang lain....

memory : fewwit'11

Image
soba'khoir semua....semuga pembaca blog remajaikhlas sihat2 belaka dan dirahmati Allah sentiasa..alhamdulillah hari ini diberi kekuatan untuk menulis kembali...heheh..enti terbaru ini merupakan 1 kenangan manis untuk saya ceritakan..sebab apa manis,sebab ada gula(eh takdelah gurau je..merepek sekejap )..ok berbalik pada kisah kita,iaitu FEWWIT...hahaha...kenangan beriadah,membuat sandwich bersama ahli bait dan akak-akak senior yang baik lagi cantik..(opss..hyperbola sangat tak??..hahah)..kat sini nak cakaplah kan sebenarnya prgm fewwit ni sangat BEST!!!..heheh..(best sebab kitaorang menang pertandingan sandwich dan kumpulan terbaik)...heheh.gurau je....

nak dipendekan cerita program fewwit ni adalah aktiviti eksplore race..(serius penat sangat..tercungap2 lari..)..pertandingan buat sandwich...dan berbasikal...(ni yang paling best..dan tak boleh lupa...hahaha)..suka sangat dapat berbasikal beramai-ramai sebab kat sini susah nak dapat naik basikal....so aktiviti antara aktiviti yg bo…

menggigil 24 jam

Image
assalamualaikum w.b.t...alhamdulillah hari ini kita masih diberi nyawa oleh Allah untuk meneruskan kehidupan ini (sambil menggigil..hehehe).......tak tahu kenapa tiba-tiba rasa nak menulis pada hari ini..hahah..kali ni tak adalah kisah best sangat cuma nak berkongsi pengalaman mengharungi MUSIM SEJUK di mesir..(macam gempak je..padahal winter kat mesir takde salji pun)...heheheh...tapi nak kata bahawanya diri ini yang tidak pernah mengalami musim sejuk di malaysia ni..(malaysia koman2 pun sejuk time hujan je)..menggigil 24 jam..serius,menggigil....sampai dah penat nak menggigil....punya la ingat dah masuk musim sejuk..rupa-rupanya baru permulaan musim sejuk...=.="




ok...tak boleh bayang macam mana nanti musim sejuk nanti...hergggghhh!..
 sekarang time duduk rumah baju bukan selapis lagi ye...agak2 dalam 3 atau 4 lapis...(paling maksimum la ni)...tambah lagi dengan sweater..tambah juga dengan winter coat...hahahaha...baru betul2 selesa..hahahah....

ni baru permulaan winter..winter be…

special entry : terharu..

Image
assalamualaikum...alhamdulillah,syukur ke hadrat Ilahi kerana masih memberi saya nafas untuk meneruskan hidup..(walaupun beras rumah dah habis..heheh)...ehem2...ni merupakan entri khas ye....bukan senang maryam nak buat entri khas...kenapa entri khas??...sebab nak cerita sedikit tentang seorang kawan saya iaitu zati bayani....nak tahu apa dia buat,sila lihat gambar di bawah ini.............


haaa....paham tak mesej yg dihantar oleh kawan saya ni......sebenarnye nak ucapkan bebanyak terima kasih kepada zati bayani atas keperihatinan anda.....saya rasa ini adalah lanjutan daripada entri sebelum ini lemah :'( 
so saya tak nak balas mesej zati kat hp..tapi saya nak balas kat blog saya....: "terima kasih zati...terharu aku baca..dah lah send malam2..aku tengah tido rasanya...hehehe...tapi takpe...aku bersyukur sebab Allah telah kurniakan aku kawan2 yg baik mcm ko....Allah campakkan aku kat bumi anbiya' ni kerana Dia lebih tahu apa yg terbaik buat aku....akhirnya jumpa kawan2 mcm k…

lemah :'(

Image
do pray for me...  i miss my family..  i miss my "friends"... miss that bi'ah solehah with them.. tired with all this "feeling"... very tired... maryam!! be strong...Allah always by ur side....

HANA dah membesar...

Image
assalamualaikum....entri terbaru ini saya buat khas untuk kak shah azni(kak nyenyau),family tercinta di malaysia serta peminat2 kucing di luar sana...(amboi mcm rancangan tv je)...hahahaha.....kalau semua nak tahu HANA kami di f2 telah membesar dengan cepat..cepat sangat...hahaha...HANA dah gemuk!!....(tetapi kecomelan dia tetap terserlah)...kih2....nak tahu apa rahsia dia.....HANA kuat makan friskies....sebab tu dia cepat gemuk...hehe..oklah tak nak membebel lagi...jom tgk gambar HANA... :)

HANA : baby baru kami

Image
asalamualaikum semua..hari ini saya rasa sangat gembira dan amat2 bersyukur kerana Allah izin ketika perjalanan kami menghala ke kedai sayur pada waktu pagi (dalam keadaan kesejukan..maklumlah dah nak winter)....ada seekor ANAK KUCING berwarna kuning mengekori kami...tanpa berlengah saya terus memeluk dan membawanya pulang ke rumah F2...(rumah penginapan di mesir)..alhamdulillah lagi sekali saya berasa senang hati kerana ahli bait(ahli rumah )saya dapat menerima kucing itu dengan hati terbuka...setelah bermusyawarah kami sepakat menamakannya HANA..hehehe..ketika HANA ditemui badannya kotor dan penuh dengan debu...setelah dimandikan HANA kelihatan sangat cantik dan bersih..tetapi kasihan pada HANA kerana mata kanannya dijangkiti sakit mata(katarak)...alangkah gembiranya kami kerana HANA merupakan kucing yang sangat2 manja dan taat pada arahan kami...(samikna wa atokna)..heheh..



 sebagai konklusinya sayangilah kucing..kerana kucing adalah haiwan kesayangan Rasulullah...bagi yang alergi k…

rindu....

Image
assalamualaikum....alhamdulillah lagi sekali dapat mengupdate blog buat kali kedua berada di bumi mesir ini...alhamdulillah..bebanyak terima kasih kepada Ilahi kerana masih memberikan nikmat Islam dan iman kepada kita serta dapat bernafas sehingga ke hari ini...tajuk kali ini RINDU..hahaha...semestinya dalam kesibukan belajar di sini..tiba-tiba Allah lintaskan perasaan rindu.....heheh..biasalah duduk jauh dengan Malaysia..siapa tak rindu....tiba2 rindu dengan suasana sekolah,rindu nak prep,rindu kat kucing,rindu nak basuh akuarium,rindu kena marah dengan ummi,rindu nak bergossip dengan ummi,rindu nak dengar nasihat ayah,rindu "orang malaysia"..(heheh..ketawa nakal)...rindu sangat kat kawan2..terutamanya nina dan afiqah syadiah...semestinya keluarga di malaysia amat saya RINDUUUU!!...hehe..walaubagaimanapun tetap kena terima hakikat bahawa BELAJAR ini 1 AMANAH + 1 PENGORBANAN...kena korban perasaan rindu itu...cara penyelesaiannya banyakkan berdoa agar Allah tiupkan ketenanga…

mesir : antara suka dan tak suka

Image
asalamualaikum....agak lama saya dah tak menulis di blog ini semenjak berada di mesir.sebenarya bukan tak nak menulis tetapi ada masalah internet dan sibuk.sekarang dah start kelas lagilah sibuk....hari ini terpanggil untuk bercerita tentang PERASAAN SAYA SEKARANG BERADA DI MESIR!!..memang amatlah gembira apabila dapat merantau  ke negara orang terutamanya bumi ambia' ini.....tetapi ada 1 PERKARA yang paling saya tak suka..di saat kita ingin berjimat dan menyimpan duit sebaik mungkin tetapi asyik ditipu sahaja oleh orang2 arab di sini...sejujurnya saya  amat suka duduk di sini...tetapi saya tak suka dengan perangai mereka di sini(bukan semua hanya sesetengah daripada mereka)....huhuhu..rasa macam nak marah je...tetapi sebenarnya itulah realitinya...Allah beri ujian kita kena sabar.TUJUAN UTAMA adalah belajar...YA ALLAH berilah hambaMu ini kekuatan....IAllah...(kisah semasa baru datang ke mesir dan pengalaman2 pertama berada di mesir akan menyusul...IAllah)


barakallahu lakuma kak shah dan abg muadz

Image
assalamualaikum...alhamdulillah akhirnya abg muadz dan kak shah telah bergelar suami isteri yang sah...alhamdulillah,gembira sangat untuk mereka..semoga perkahwinan yang dibina ini berkekalan hingga akhirat...juga mendapat rahmat Allah.hahaha..rasa seronok melihat mereka berdua dapat bersama.......ok2..malam ni takde idea nak cakap banyak sebab EXCITED sangat tengok mereka...heheheh...so,sebagai ringkasan saya sediakan gambar majlis pernikahan dan kenduri khas yang di"edit" oleh saya...



debat yang hebat : tudung vs tak bertudung

Image
so macam mana setelah baca...cukup hebat muslimah ini memberi penjelasan dan penerangan yang ringkas tapi mantap...semoga Allah menerima amalan dan usahanya untuk menyampaikan perkara kebaikan....untuk tini pinky pula kita doakan semoga dia memperoleh hidayah Allah....IAllah..mudah2an pic ni serba sedikit membuka hati wanita2 msulimah yang belum bertudung,yang hendak bertudung dan juga wanita yang telah bertudung..sesungguhnya kita sebagai manusia sememanya tiada yang sempurna....tetapi diciptakan untuk saling lengkap-melengkapi...


sumber :sozcyili.blogspot.com

nasihat tanda sayang bukan benci..ikhlas dari lubuk hati

Image
post kali ini ikhlas dari lubuk hati....khas buat smokers...juga buat yang tidak merokok..sekadar peringatan...ingatlah jika seseorang itu menasihati kita,itu tandanya dia sayang kita..bukan membenci(beruntung lah kita bahawa masih ada orang yang sayang)...maksud sayang itu banyak..sayang sebagai saudara seIslam,sayang ingin bersama2 di syurga..........dan banyak lagi...serius,baru saya benar2 memahami dan merasai apakah yang dimaksudkan dengan "nasihat tanda sayang bukan benci" ..konlusinya,terimalah dengan hati yang terbuka apabila ada insan yang menasihati kita.....

saya tumpang gembira....2 hati menjadi 1

Image
assalamualaikum...gambar ni kira macam kad jemputan ke majlis walimahtul'urus kak SHAH AZNIE dan abang MU'ADZ.....  dengan segala tulus ikhlasnya saya sangat gembira atas bahtera yang bakal kalian bina tidak lama lagi......(saya lama lagi...doakan ya..heheheh) berdasarkan kisah bagaimana mereka boleh bersama menjadi inspirasi kepada saya bahawa tidak perlulah kita bercinta sana-sini,bercouple sana-sini untuk mencari pasangan. akhirnya Allah akan temukan jua jodoh yang terbaik buat kita...(amboi ayat tak sabar nak kahwin je..heheh) last but not least..nak ucapakan sekalung tahniah la kepada kedua insan ini..semuga kalian berbahagia hingga ke syurga.semoga Allah meredhai kalian jua.....ameen

18 sx : cerita pasal kahwin,kahwin,kahwin...

Image
assalamualaikum semua..agak lama tidak menaip di blog ini.kali ini entri agak biasa sahaja..iaitu pasal kahwin...tapi yang luar biasanya bagi saya ialah sekitar umur kami yang baru menjejak ke alam 18 tahun,agak kerap bercerita tentang PERKAHWINAN.bak kata mak amalina..."korang sume kan dah dewasa tak heran lah suka  cerita kahwin2 ni"...betul jugak..hehehe

seriously, cerita dengan kawan belah sini cerita pasal kahwin,cerita dengan kawan sana pasal tunang...(dalam hati..takde topik lain ke..kita kan masih muda =.=' ).kalau orang bertanya kepada saya tentang kahwin muda..jawapan saya adalah : no komen..heheh..bukan apa kalau kita kata "tak suka" nanti terkena pada batang hidung sendiri..kalau kata "suka" pun susah juga...tapi yang sebenar-benarnya hati mengatakan seperti ini : suka(40%) tak suka(60%)...ini hanya pendapat saya,di mana saya berfikir sendiri...."aku ambik course medic...(agak mencabar..perlukan tumpuan yang padu)..6 tahun pulak tu,jad…

selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin

Image
selamat meyambut hari kemenangan AIDILFITRI..maaf zahir dan batin

ubin wa ibin..mari belajar ammiah!

Image

1 perubahan..

Image
bismillah pembuka bicara.untuk post kali ni saya nak share pengalaman dan sedikit ilmu yang saya ada..berkenaan perubahan.ramai kawan2 yang saya jumpa di luar sana kebanyakkannya mahu berubah ke arah yang lebih baik..tak kiralah samada yang tidak bertudung nak bertudung,yang merokok nak berhenti merokok,yang tinggal solat tak nak tinggal solat,yang tak pernah solat dhuha nak solat dhuha...alhamdulillah..itu semua adalah dengan kehendakNya.segulung tahniah diucapakn kepada mereka kerana,anda semua adalah insan yang dipilih oleh Allah..kerana hidayah adalah milik Allah..maka beruntunglah bagi mereka yang memperolehinya..bukan sahaja untung di dunia,tetapi yang paling penting untung di AKHIRAT.

saya juga mengaku saya hanyalah manusia biasa yang pernah melakukan kesilapan..dan sejujurnya pada 1 masa ketika dulu hati pernah membrontak.."bila aku mahu berubah? " ..ketika itu memang nak berubah tetapi hati mengatakan "tapi aku tak bersedia lagi? " .....menjadi 1 persoalan …

someone special

Image
bismillah pembuka bicara...tajuk post kali ini adalah someone special...haaaa~ tertanya-tanya siapakah dia...kena dengar cerita dulu...

pada awal perkenalan,kitaorang biasa2 je..takdelah rapat sangat..tetapi dengan izin Allah kitaorang akhirnya menjadi sangat2 rapat...ke mana kami pergi mesti bersama,kalau antara salah seorang daripada kitaorang tak ada...orang lain mesti bertanya.."sorang je?best friend pegi mana? "..heheh...sebab kitaorang ni memang rapat sangatlah ,macam belangkas pun adalah gak...

"APA YG MEMBUATKAN AKU SUKE BERKAWAN DGN DIA? "
aku suka berkawan dengan dia sebab dia banyak membantu aku..terutamanya dalam pelajaran...tak tahulah,kenapa bila bersama dengan dia aku rasa senang sahaja nak faham sesuatu tu..kalau tak paham mesti tanya dia...walaupun soalan "bodoh"...dia pun sanggup layan dan terangkan satu -satu pada aku..tak marah pun...suka sangat!kalau dia takde...hahaha...susah aku nk belajar..lagi 1 perkara paling aku suka tentang dia ni…

no father is perfect .....T_T

lesson : appreciate ur father....

misundertand

Image
so guys...setuju ke tak?hehehe..jgn marah or ambik hati dgn statement di atas ni.sekadar berkongsi sahaja dari seorang kawan.mungkin betul juga statement di atas ni..kadang2 ada yang salah faham dan akhirnya membawa kepada pergaduhan....tapi kalau kita terbalikkan maksud statement ni... sebaliknya,lain pula maksudnya...kalau baca statement ni,umpama seseorang bengang dengan orang lain...konklusinya tepuk dada tanya diri sendiri...

bantulah saudara kita di SOMALIA

Image
DANA Talian Hayat Pelarian SOMALIA.
Anak-anak Somal di ambang kematian akibat bencana kebuluran.
Kini puluhan ribu telah mati kebulur,
Ratusan ribu lagi yang kekurangan zat makanan.
Dan hampir sejuta memenuhi kem-kem pelaraian, ratusan km dari rumah mereka. AYUH, sumbanglah apa sahaja utk sesuap nasi dan seteguk air.

hati-hati bila tengok cermin

Image
assalamualaikum semua...so,hari ini saya mahu beri anda peringatan,iaitu "BERHATI-HATI BILA MENCERMIN DIRI".hal ini kerana,1 kejadian yang amat memalukan telah berlaku pada saya....kisahnya bermula begini....

pada suatu petang teman mak dan ayah ambil duit di bank Islam,diri ini yang bosan menunggu pun pergi ke 1 sudut untuk membetulkan tudung.sebab dinding bank tu kebanyakkannya adalah dinding cermin.maka kaki ini pun melangkah ke 1 sudut yg orang lain tak nampak.punyalah confident betulkan tudung..yang tak tahan sempat lagi sengih2,senyum2 depan dinding cermin tu.tapi yang paling tak tahan sempat lagi mengayakan jam tangan yang baru beli depan cermin dinding tu.mula-mula agak confident la berseronok depan dinding cermin tu sbb cermin tu bahagian atas cermin tu agak "blur".

DUSHH!! tiba-tiba Allah izin saya untuk pandang ke bahagian bawah dinding cermin tu.terkejut yang amat bila tengok ada kaki orang...rupa-rupanya pak guard bank tu dok perhati diri ini berangan de…

he made me cried...

assalamualaikum....nak tye anda semua sudah tonton video 'Koran by Heart" episod 1-6 di Utube.video ni mengenai 1 dokumentari tentang pertandingan haffaz al-Quran peringkat antarabangsa yang diadakan di Mesir.Peserta terdiri daripada kanak-kanak (paling kecil 7-10 tahun) dari pelbagai negara.Yang mengkagumkan adalah kanak2 yang menyertai pertandingan ini semuanya hebat2 belaka..subhanallah..tapi di sini saya nak highlight 1 episod yg betul2 membuatkan saya menangis.betul2 menyetuh hati saya..iaitu episod 4.dan saya telah edit dan potong video sebenar menjadi pendek.part dalam video ini yang telah membuat saya MENANGIS beberapa kali...sedih... :'(


disebalik cerita Djamil ni..seorang kanak2 berumur 10 tahun,Djamil pergi ke Mesir tanpa ditemani ahli keluarganya..jadi sebelum gilirannya bertanding,dia cuba menghubungi ibunya..tetapi gagal kerana line tidak clear..walaubagaimanapun dia tetap meneruskan perjuangan berseorangan...jadi Djamil ini agak tabah,lagi2 apabila dia diteg…

tips :penjagaan bateri laptop

Image
alhamdulillah..hari ini sudah masuk ramadhan yang ke 9.ok,hari ni juga nak kongsi 1 tips yang agak bermanfaat iaitu "TIPS PENJAGAAN BATERI LAPPY".setelah dibebel oleh kak saya(bukan bebel,nasihat..ok~) akhirnya saya bercadang untuk berkongsi di laman blog ini...


INFO:
1.bateri lappy sebenarnya hanya boleh di'charge' sebanyak 1000 kali.
2.kalau charge lebih dari 1000 kali,bateri masih boleh digunakan tetapi tak tahan lama atau tak boleh digunakan lagi.


TIPS:
1.untuk mengurangkan bilangan bateri anda di'charge'..jadi bila berada di rumah atau tempat yang ada plug,cabut bateri dan gunakan wayar sahaja.
2.bila pergi travel atau jalan2 baru pasang bateri.

 "sekian tips daripada saya hari ini....syukran..^_^ muga2 bermanfaat..IAllah"


sanah helwa ya afiqah!!

Image
sanah helwa ya gamilah.....alhamdulillah,akhirnya kawan saya yang bernama afiqah syadiyah  telah mencapai umur 18 tahun...hehehe..alhamdulillah,afiqah sudah sebaya dengan saya...wish saya untuk anda: -selamat pendek umur -semoga Allah sentiasa merahmati sahabatku ini -ucapan terima kasih tak terhingga diucapkan kerana telah menjadi sahabat baik saya -semoga afiqah sihat,ceria,gembira selalu -semoga segala urusanmu dipermudahkan..IAllah -ukhuwah fillah abadan "ingatlah bahawa JALAN ini mmg payah dan pahit..tapi ingatlah bahawa Allah telah janjikan SYURGA bagi hamba2Nya yang bersabar..."