Posts

APA YANG BEST RAMADHAN KAT EGYPT NI?

Image
Assalamualaikum & Ramadan Kareem. Bersempena Ramadan terakhir aku di Mesir untuk tahun ni, so aku buat sikit video tentang Ramadan di Mesir. For me, myself Ramadan kat Egypt lain dari Ramadan kat Malaysia..jujur, ramadan kat Mesir sangat-sangat meriah. Sebab dia ada hiasan dan deco yang melambangkan ramadan, sebagai contoh ada fanoos(mcm tanglung), pastu ada kain warna-warni yang dihiasi dikebanyakkan tempat.


Dan yg paling best kat sini time nak sahur, ada orang kejutkan guna gendang. Menarik!! kat sini time bulan puasa, selalunya cuaca panas sebab musim panas ketika itu & subuh juga awal,seawal jam 2.30 pagi..so memang selalunya kitaorg tak tidur untuk tunggu sahur. Nak tengok orang kejutkan guna gendang boleh tengok dalam video tu. So last but not least, selanjutnya boleh tengok video untuk mengetahui apa yang best Ramadan kat Egypt & apa yg best kat Egypt ni?
Selamat menonton!


PERCAYA

Image
Terima kasih kerana membuatkan aku hilang KEPERCAYAAN sekali lagi.

4 Tahun Aku Di Sini

Image
kadang-kadang aku rasa pelik dengan perangai dan sikap masyarakat arab di Mesir..bila kalian mahu berubah....

...agar tidak membuang sampah merata-rata, tidak kencing di dinding2 jalan..
...agar tidak menipu wang dalam semua perkara, bertamadun sikit, hormat orang lain,
...agar mengubah sikap, berfikiran terbuka, sabar, tidak kasar, berhenti sikap suka bergaduh, stop from calling Malaysian "buya-buya"(org asli ), stop from saying " Malizi kathir fulus (Mysian banyak duit), menipu budak-budak Malaysia, ambik hak orang..pleaseeeeee Masri'in (org2 Mesir) tolong berhenti buat sikap sedemikian!!

MESIR.. bila ditanya kenapa belajar di Mesir?
ada masa aku jawap : "sebab mak yang nak hantar" "sebab yuran murah berbanding Medic di Malaysia" "sebab nak rasa duduk di perantauan" "sebab nak rasa duduk di bumi ambiya'" etc.....

sejujurnya aku katakan kepada sahabat-sahabat/ adik-adik yang mahu sambung belajar di sini, sila lah pikir b…

Wedding Husna & Akhyar

Image
31 0gos 2014 Muar, Johor #husnaakhyarjournal























Matrouh & Siwa | winter break part 2

Image
Assalamualaikum dan alhamdulillah..

insyaAllah..kisah jaulah kami di Matrouh dan Siwa disambung semula..hehehe.Post yang pertama aku kongsikan tentang Ageebah Beach,Shali Ancient Town,Mountain of the Death,Oracle Temple,Dakrour Mountain dan tasik garam...dan sekarang kami meneruskan jejalah ke Cleopatra Spring.

Kami berehat dan makan tengahari di Cleopatra Spring.Tempat ni kecik je..dan terdapat sebuah kolam air panas sedalam 7 meter...
Sedih tak dapat nak mandi sebab kolam dia terletak kat tengah2 khalayak ramai..dan paling penting tak pandai berenang.hahahah..mesti lemas kalau masuk pun sebab 7m kedalaman dia.

Maka beruntunglah kaum adam yang seronok bermandi manda di situ..kitaorang menyorok main rendam rendam kaki kat kolam kecil yang ada bersebalahan kolam utama dan tersorok sikit..hahahaha