Posts

Showing posts from February, 2011

menjahit bukan hobi ku tapi...

Image
haaa....siapa yang percaya bahawa aku telah berjaya membuat sepasang baju kurung sendiri...hehehe...percaya tak?urm..mst rmi tak percaya kn...hahaha...ye,sebenarya 1 pasang baju kurung telah aku siapkan..dgn bantuan mak usu...terima kasih mak usu kerana melayan pertanyaan yam selama yam belajar dgn mak usu... orang kata buat baju ni susah...yeke..?takdela....senang je..heheh...tp baju melayu lelaki mmg susah dan aku pn tak belajar nk buatnya...  mula-mula proses mengukur dan menanda
talitape dan kapur baju diperlukan... 
sekarang proses menggunting plak..(senang je!)*ceh 
ni pulak tengah menjahit bahagia lengan 
urm..fokusnya!bagus2...jahit lawa-lawa ye! 
hati-hati nanti terkena jarum...tp bagi tukang jahit tekena jarum tu perkara biase je! 
haaa..jahit mesin plak...sorryla kalau benget-benget jahit tu...biasalah first time jahit! 
jahit span di bahagian bahu....sebenarya time jahit guna mesin slow je aku tekan mesin tu...takut tersasar..hahah 
AKHIRNYA.....waaaa...bajuku dah siap!alhamdulillah…

"Central Zone JDK2010/2011: The Premier Montage" Trailer

Image

JDK dalam memoriku..

Image
Kem Jati Diri dan Kesularelawan madah terbaik... alhamdulillah akhinya dapat jugak saya meng'post' tentang JDK setelah sekian lama kem ini berakhir,kira-kira sebulan yg lalu..walaupun kem ini telah berakhir tetapi memori dan kenangan di sana tetap takkan berakhir..sesungguhnya pengalaman,ilmu,sahabat handai dan banyak lagi telah saya perolehi di JDK..perasaan dihargai,disayangi,dihormati amat terasa apabila berada di kem ini,kerana di JDK sahaja saya dapat merasakan perasaan sebegini..rakan-rakan di sekeliling banyak mengajar dan mendidik hati ini agar sentiasa ikhlas kerana Allah...sesungguhnya 22 hari sebenarnya tidak cukup bagi diri ini untuk mentarbiyah diri sebenarnya...walaubagaimana pun akan ku praktikkan ilmu yang telah aku perolehi di JDK...IAllah...semoga Allah permudahkan...
kisahku di JDK... kelakar pula apabila mengingat semula peristiwa sebelum saya ke JDK..sejujurnya aku agak terpaksa untuk menghadirkan diri ke JDK pada mulanya..kerana niat di hati ingin ke PLKN..t…

misi kemanusiaan banjir HALUAN

Image
pada 6/2/2011 sehingga 10/2/2011 saya telah menyertai Misi Kemanusiaan Banjir Johor di SMK Seri Medan,Bt.Pahat...pengalaman dan kenangan di sana sukar untuk dilupakan kerana ni adalah kali pertama saya menyertai misi banjir..pada mulanya agak kekok untuk menjalankan tugas di sana..alhamdulillah dengan izin Allah alumni ex-JDK telah berkumpul di sana bagi mencurahkan khidmat di sana kerana bantuan dan tenaga amat diperlukan....seramai 14 org sahibah dan 8 org sahabat yang telah hadir bersama bg program alumni JDK..sesampai di sana kami diberikan tugas oleh Dr.Baharudin iaitu merancang dan menjalankan program serta aktiviti untuk mengisi masa lapang mangsa-mangsa banjir...alhamdulillah dengan izin Allah kami semua telah menjalankan pelbagai aktiviti yang menarik untuk kanak-kanak dan remaja di sana dengan baik,walaupun terdapat sedikit masalah atau kekeliruan....1 perkara yang amat mengharukan hati saya apabila anak-anak di sana tidak membenarkan kami pulang kerana mereka rindu dan mahu…

susunan Allah adalah yg terbaik...

antara msg saya dan kwn sye tu...yg mempertikaikn hidup saya...

Maryam Eswan February 2 at 12:29am 
salam..urm aku tak de bdn nk ckp sgt,about mlm td ni..truly,aku terasa n terkilan dgn gaya percakapn ko kt aku..ko seolah-olah tak puas ati or tak ske aku tak g plkn...jd persoalan knp ko wt mcm tu kt aku?aku wt slh ke kt ko?..ok...pape pn aku faham...ko mugkin tak phm situasi aku..satu peringatan aku nk gtau ko,iaitu igtlah segala yg berlaku kt dunia ni Allah dah susun yg terbaik tok kita,mgkin bnd yg kita suka itu adalah yg terburuk untuk kita dan sesuatu yg kita suka,kdg2 adalah yg baik tuk kita...de hikmah nye ko g plkn..dpt tunjukkn cntoh yg baik t org kafir(qudwah hasannah)..itu pn kira ibadah...aku pn de hikmahye g kem jati diri...bkn mkneye kita g jati diri kita je kne dakwah..slh teramat sgt...kita ni sme2 org Islam,tanggungjwb kita bersama...pape pn kita kt sni bkn nk cri perbezaan tp persamaan...bkn nk bergaduh tp nk rapatkn hubungan...sentiasalah bersangke baik dgn org lain..…

rugikah aku tidak ke plkn??

Image
salam..dan selamat malam...huhuhu..malam ni aku berasa kasihan,sedih,hampa,kecewa,benci dan byk lagi...bercampur baur dibuatnye..tadi tetiba kwn aku muncul di facebook dan menyatakan:
dia: yam rugi ko tak g plkn...takpe Allah bersama-sama aku..org kte aku rugi di dunia,tp akhirat aku tak rugi....perbualan aku...:
aku: knp plak?
dia: sbb kali ni first take...tak smpai 70 hari..but second n third batch lame n rugi klu pergi..
aku: owh...sbb tu jeke..kan lebih baik klu tak yah pergi kn..?
dia: ko sure ko takkan dipanggil lagi??sape cakap??
aku; aku harap2lah....sbb de pakcik kt plkn mersing ckp klu umo da 25 dan dah khwin kita takkan dipanggil
         lg..
dia: yeke..ko pasti,takdela..pakcik kt sini(kt plkn dialah) kata de cikgu yg berumur 30 taun pun ada yg dah
       kena pergi gak..aku de buktinye (msih tak nak mengalah)
aku: owh yeke..aku doa2 jela...aku tak kena panggil....kiat kena ingat tau..semua yg Allah susun ini adalah yg
        terbaik tok aku...dan untuk ko...dan maybe …