Posts

Showing posts from November, 2009

ayah terperangkap dalam masjid !!lawak...

lama rase nya tak update blog ni..sbb bz study je(ceh yeke)..bley tahan la...sbb skrg nikn da masuk bulan 12..struggle la tok taun dpn..chaiyok2..spm 2010..ni de kesah lawak ni..ayah terperangkap dalam masjid..kisahnya mcm ni...ayh mmg sllu g masjid time maghrib dan isyak...then kiteorg yg kt uma ni da pelik la..knp la ayh tak blek2 ni ,da pukul 9.30 mlm da..sllu kul 9.00 da blek....sye da risau da kt uma ni..heeee..maklumla syg ayah...skli mak dpt pnggilan drp ayah..rupenye ayh terperangkap dlm masjid dgn kwn dia..spe tah nmenye...mereka terperangkap sbb ayh dan kawannye khusuk berbual spi tak perasan da kne kunci dgn pak imam...kih3...lawak tola ayh ni...urm kla..that all 4 today..k,salam

selamat hari raya aidiladha

Image
selamat hari raye aidiladha sume...urm raye kali ni sye tak blek kg la sbb atok tak de kt kg..atok g merantau plak...tp mak nk g uma atok cina kt prt.yaani..yeyeye...apela,raye haji pergi uma org cina plak..tak pela..mereka tu keluarga sye jgk...urm sempena rye ni nk minx maaf la klu de slh silap kpd kwn2,saudara2,family n cikgu2...nk tau tak pg td tgk cerita MASIH ADA WAKTU sedey giler beb...spi nangis gua..heheh..tak tau la knp...cite tu tntg pengorbanan seorg anak untuk ayah dia...sedey2..lg 1 lagu nasyid BILA WAKTU TELAH BERAKHIR nyanyian opick...fuh lagu ni mmg boleh wt org menangis...
ni sempena hari raye qurban ni pe pengorbanan kita ye??ade ke sprti nabi Ibrahim...?~urm..sye sedar sye pun tak de pengorbanan sprti itu..cnthla mcm sye berkorban perasaan berjauhan dgn makdan ayah tok blajo kt smssi mersing tu...semuga pengorbanan ni diterima oleh Allah..insyallah..kla..chow dlu..salam

fakta mengenai TIDUR

Image
1.rekod tak tidur paling lama pernah dicatat adalah selama 18 hari,21 jam,40 min dalam satu maraton.pemengang rekod mengatakan dia mengalami halusinasi,paranoia(rasa terancam),penglihatan terjejas,percakapan tidak jelas dan hilang tumpuan dan ingatan.2.bayi yg brulahir menyebabkan ibu bapanya kekurangan tidur antara 400 hingga 750 jam setahun pada tahun pertama.3.tiada siapa pasti samada haiwan juga bermimpi semasa tidur,tetapi sesetengah haiwan mempunyai kitaran hidup tidur yg hampir sama dgn manusia.4.nk tau tak cimpanzi,kera,lutong dan babun tidur selama 10 jam sehari..bayangkn5.remaja belasan tahun perlutidur sama seprti kanak-kanak iaitu 10 jam sehari,(fuyoo)manakala yg berusia 65 tahun ke atas hny tidur 6 jam sehari.bgai org dewasa 25-55 tahun tidur 8 jam seharidikira mencukupi..(patutla la sye kuat tidur..hik3)6.pakar berkata pd masa kini antara faktor utama manusia kurang tidur adalah kerana kemudahan 24 jam internet(kantoi la plak!!)kla...chow dlu..salam

hikmah pengharaman anjing..!!

Image
saya ada terbaca sebuah artikel tentang hikmah dari sudut saintifik membasuh bekas jilatan anjing dengan air tanah...diriwayatkan dari Abu Hurairah,Rasulullah s.a.w bersabda "sucinya wadah(bekas)seseorang apabila dijilat adalah dengan membasuhnya tujuh kali,salah satunya dengan menggunkan tanah."dalam kajian tersebut menemui hikmah bahawa 7 kali basuhan yg salah satunya dgn tanah bagi menghilngkan jilatan anjing adalah kerana virus anjing sangat lembut dan kecil.sebagaimana diketahui , semakin kecil ukuran mikrob,ia semakin efektif untuk melekat pd dinding sebuah bekas.air liur anjing mengandung virus berbentuk pita cair.dlm hal ni,tanah berperanan sbgai penyerap mikrob berikut virus2nya yg mekekat dgn lembut pd bekas.nilah antara pengharaman anjing di sisi Islam..mungkin artikel ni dpt bg serba sdikit ilmu kpd anda..insyallah

hobi buat suka-suka !

Image
salam..dh lme rsenye tak update blog ni..makluma la skrg ni menetap di uma sepupu..teman dia nk SPM..(semuga berjaye ye)..ni, sbnrye sye suke kumpul gambar2 cute mcm kt bwh ni..tahla knp ye..tak taula...cme minat je sbnrye....


koleksi makanan jepun yg cute



aiskrim kucing yg comel



muffin cake buat sendiri(bley caye ke??)


kuih cute yg dihias dgn kucing



this is my cute nametag




nemo cute kne potong..hehehhe

tudung wajib pakai kn??

Image
urm..knp tajuk tudung wajib pakaikan?ea kamu ni mcm tak tau je..pakai tudung tu wajib..abis knp tak pki tudung???pelik sgt....sbnrye suatu ari terlintas dipikiran sye apabila tgk perempuan2 skrg n pling dekat kwn2 sy sendirila...ade antara diaorg yg pki tudung di skula dan tak pki tudung bila balik uma...knp ye?maybe faktor luaran sprt: kwn luar2,artis2,org jahil...maybe faktor keluarga...de keluarga yg kurg phm tntg perkara ni..ni tak ley salahkan 100% individu tersebut.tp Allahkan maha Pengasih lg maha Penyanyang..mohonla petunjuk dan hidayah..insyallah dpat..ni yg sy pelik..dh tau hukum, dah tau dosa..tp masih tak pakai jugak...pelikla...sbnarye mereka ni tak takut kt Allah..tu jawapannya..diorg tak sedar bahawa diorg tu bukanlah sape2..mereka tak sedar Allah yg jadikan diaorg..kesian kt mereka..nila yg dikatakan hidayah...bukan sedang nk dpt hidayah klu tak sungguh nk cari..dan peringatan untuk sye jgk..klu dh peroleh hidayah tu..simpan dan jage baik2..krn hidayah itu dtg drpd All…

kawan,teman,musuh,sahabat?

Image
bersame pqa,anot,ab dan poi
frens 4 ever...insyallah..ukhuwahfillah abada abadan..nila geng sye kt skul..ni team hoki f4..kitorg mmg nakal skit kt skul..tp sbenarnye sayela yg pling skema dlm geng ni..heeee...lgpun sye pun pngwas kt skul..kne la baik skit!sbnerye byk rahsia sye dlm geng ni..de konflik, de gaduh, de kasih syg, de persahabatan...n so on..mcm2 la dlm kita bersahabat ni de pahit de manis...kt sni nk minx maaf la ye kwn2 ku andai diriku de wat kmu semua kecik ati dan sakit ati terhadapku..minx maaf ye!kepada pqa,anot,ab n poi aku syg korang...smuga hubungan kita kekal spi akhirat!amin..haaa..tak lpe gak kwn yg pling 100x sye syg...iaitu nina..dia ni kwn smnjk sye f2 g..diala kwn setiaku..diala kwn blajaku...kwn suka n kwn sedey...spi skrg kitaorg kwn lg..alhamdulillah...dlu de gak konflik..tp biasala..dh nmenye kwn..mne tak gaduh..org kte klu tak gaduh bkn kwn nmenye..btol tak??ape-ape pn sye tetap syg kwn2 sume... p/s :hargailah rakan2 anda,kita akan rugi bila 'dia'…

de'vios corp or TUNAS BISTARI

Image
ahli syarikat de'vios corp smssi 09
dlu mse sye form 2 pernh join TUNAS BISTARI ni..skrg ni bila dh form 4 join lg..tp kli ni penat skit la..sbb sye pegang jawatan P.Pentadbiran syarikat de'vios corp.penat tau kne jage syarikat.tp klu nk ckp psl pengalaman jgn ckap la..fuh mmg byk pengalaman yg tak dpat dilupakan...rupa-rupenya seronok dpt managed syarikat ni..tp tula de pahit getirnya..urm bila dh menang medan niaga dh tak ingat dh pahit ke,kelat ke..dll tu...time ni mmg syok sgt2..bila syarikat de'vios diumumkan sbgi juara keseluruhan medan niaga 09 peringkat daerah kota tinggi dan mersing.di samping itu de'vios gak menang gerai tebaik,produk kreatif terbaik,iklan no 2,akaun terbaik n johan catur bistari...heee..tahniah diucapkan...sebenarye..TB ni spi f4 je..next year dh tak de..sesungguhnya pengalaman yg diperolehi tidak akan sye lpekan dan tak lpe gak ribuan terima kasih wat cikgu sarina dan cikgu siti long yg byk tolong kita org...semuga Allah memberkatimu..insyal…

hoki sebahagian hidupku...!

Image
ni mse latihan kt skula sukan bndr penawar

                                                                                                                         SMSSI hokey team_09
haaa..ni nk citer sikit.nk tau tak.sbnrye dlu (skul rendah) sye mmg tak ske main hoki..mmg BOIKOT abis r.lg2 kedua-dua org abang sye main hoki plak..lg la bengang...anti sgt dgn stick hoki tu...mmg tak suke giler la sng ckp!tula pepatah ade kate bila kita benci nanti mesti kita syg....tula kesahnye!sye start involved hoki time form 2..tu pun tgk kwn2 main mcm syok je.akhirnya pergila ujibakat (ceh uji bakat) tak dela..mse pemilihan pun tak terer pun..tp abg man,coach puji "awak ni adepotensi la maryam"..mle la kembag mse tu..~~heheh..biasela spe tak bngge kne puji..mcm tula kesah nye..spila form 4 ni..position sye ialah bermula dripd defend,then winger n attacker..stakat ni pling byk berjaye sye golkan ialah tak lebih 20 la..heheheh...bangge la gak..walaubagaimanapun,tetap bersyukur kerana drpd t…

penat btol cri layout nih!

Image
heheh,,,klakar la plak...nk tau tak...punyalah ssh nk carik layout tok blog remaja IKHLAS ni.dela dlm 1 jam gak cri.urm..nilah hasilnya..ok tak?maklumlah org bru blajar wt blog.try n error je..kne branila.ah,kt sni nk citer skit..dlm idup kita ni kitakne brani mncuba sbnrye..1 pengajaran tok sye jgk...klu tak brani mmg tak dpt,sbrnye cikgu siti long faudziah yg bg semngat kt sye spaye brani mencuba nih!terima kasih cikgu....!jasamu dikenang...ni berbalik pd cerita cari layout nih..ni yg pling bermasalah ialah apabila nk paste codes plak..tak tau nk paste kt ne..sudah pergi kat template then paste2 tak dpt...gla pantau sne pantau sni..AKHIRNYA BERJAYA!!!!hehehe..seronoknye..alhamdulillah..siap dh!

pembukaan blogku

assalamualaikum semua..dan salam sejahtera.ni merupakan pengalaman pertamaku membuat blog.setelah sekian lame menyimpan niat nk buat blog..akhirnya..buat juga.tak tau nk ckp ape.tak pe, bru first time buat blog kita borak2 dlu.tp nk bercerita sedikit tntg blog ni.atclly buat blog ni nk kembangkan minat terhadap bidang penulisan (walaupun tak terer sgt berkarya nie..kuang3)ske sgt klu de rkn2 yg lain or pengunjung2 blog ni nk share buletin2 or tips2 berguna untuk saye..KNP GNE REMAJA IKHLAS? sbb sye tgh bljar nk sri keikhlasan dalam idup ni..bkn senang nk cri keikhlasan dlm diri klu kita sndiri tak mncrinya..smuga semua prkara yg sye buat ikhlas kerana lillahi taala..amin..kla tok arini,pnjg umo bley tulis lg..assalamualaikum.p/s:terima ksih kerana membaca