Posts

Showing posts from August, 2011

selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin

Image
selamat meyambut hari kemenangan AIDILFITRI..maaf zahir dan batin

ubin wa ibin..mari belajar ammiah!

Image

1 perubahan..

Image
bismillah pembuka bicara.untuk post kali ni saya nak share pengalaman dan sedikit ilmu yang saya ada..berkenaan perubahan.ramai kawan2 yang saya jumpa di luar sana kebanyakkannya mahu berubah ke arah yang lebih baik..tak kiralah samada yang tidak bertudung nak bertudung,yang merokok nak berhenti merokok,yang tinggal solat tak nak tinggal solat,yang tak pernah solat dhuha nak solat dhuha...alhamdulillah..itu semua adalah dengan kehendakNya.segulung tahniah diucapakn kepada mereka kerana,anda semua adalah insan yang dipilih oleh Allah..kerana hidayah adalah milik Allah..maka beruntunglah bagi mereka yang memperolehinya..bukan sahaja untung di dunia,tetapi yang paling penting untung di AKHIRAT.

saya juga mengaku saya hanyalah manusia biasa yang pernah melakukan kesilapan..dan sejujurnya pada 1 masa ketika dulu hati pernah membrontak.."bila aku mahu berubah? " ..ketika itu memang nak berubah tetapi hati mengatakan "tapi aku tak bersedia lagi? " .....menjadi 1 persoalan …

someone special

Image
bismillah pembuka bicara...tajuk post kali ini adalah someone special...haaaa~ tertanya-tanya siapakah dia...kena dengar cerita dulu...

pada awal perkenalan,kitaorang biasa2 je..takdelah rapat sangat..tetapi dengan izin Allah kitaorang akhirnya menjadi sangat2 rapat...ke mana kami pergi mesti bersama,kalau antara salah seorang daripada kitaorang tak ada...orang lain mesti bertanya.."sorang je?best friend pegi mana? "..heheh...sebab kitaorang ni memang rapat sangatlah ,macam belangkas pun adalah gak...

"APA YG MEMBUATKAN AKU SUKE BERKAWAN DGN DIA? "
aku suka berkawan dengan dia sebab dia banyak membantu aku..terutamanya dalam pelajaran...tak tahulah,kenapa bila bersama dengan dia aku rasa senang sahaja nak faham sesuatu tu..kalau tak paham mesti tanya dia...walaupun soalan "bodoh"...dia pun sanggup layan dan terangkan satu -satu pada aku..tak marah pun...suka sangat!kalau dia takde...hahaha...susah aku nk belajar..lagi 1 perkara paling aku suka tentang dia ni…

no father is perfect .....T_T

lesson : appreciate ur father....

misundertand

Image
so guys...setuju ke tak?hehehe..jgn marah or ambik hati dgn statement di atas ni.sekadar berkongsi sahaja dari seorang kawan.mungkin betul juga statement di atas ni..kadang2 ada yang salah faham dan akhirnya membawa kepada pergaduhan....tapi kalau kita terbalikkan maksud statement ni... sebaliknya,lain pula maksudnya...kalau baca statement ni,umpama seseorang bengang dengan orang lain...konklusinya tepuk dada tanya diri sendiri...

bantulah saudara kita di SOMALIA

Image
DANA Talian Hayat Pelarian SOMALIA.
Anak-anak Somal di ambang kematian akibat bencana kebuluran.
Kini puluhan ribu telah mati kebulur,
Ratusan ribu lagi yang kekurangan zat makanan.
Dan hampir sejuta memenuhi kem-kem pelaraian, ratusan km dari rumah mereka. AYUH, sumbanglah apa sahaja utk sesuap nasi dan seteguk air.

hati-hati bila tengok cermin

Image
assalamualaikum semua...so,hari ini saya mahu beri anda peringatan,iaitu "BERHATI-HATI BILA MENCERMIN DIRI".hal ini kerana,1 kejadian yang amat memalukan telah berlaku pada saya....kisahnya bermula begini....

pada suatu petang teman mak dan ayah ambil duit di bank Islam,diri ini yang bosan menunggu pun pergi ke 1 sudut untuk membetulkan tudung.sebab dinding bank tu kebanyakkannya adalah dinding cermin.maka kaki ini pun melangkah ke 1 sudut yg orang lain tak nampak.punyalah confident betulkan tudung..yang tak tahan sempat lagi sengih2,senyum2 depan dinding cermin tu.tapi yang paling tak tahan sempat lagi mengayakan jam tangan yang baru beli depan cermin dinding tu.mula-mula agak confident la berseronok depan dinding cermin tu sbb cermin tu bahagian atas cermin tu agak "blur".

DUSHH!! tiba-tiba Allah izin saya untuk pandang ke bahagian bawah dinding cermin tu.terkejut yang amat bila tengok ada kaki orang...rupa-rupanya pak guard bank tu dok perhati diri ini berangan de…

he made me cried...

assalamualaikum....nak tye anda semua sudah tonton video 'Koran by Heart" episod 1-6 di Utube.video ni mengenai 1 dokumentari tentang pertandingan haffaz al-Quran peringkat antarabangsa yang diadakan di Mesir.Peserta terdiri daripada kanak-kanak (paling kecil 7-10 tahun) dari pelbagai negara.Yang mengkagumkan adalah kanak2 yang menyertai pertandingan ini semuanya hebat2 belaka..subhanallah..tapi di sini saya nak highlight 1 episod yg betul2 membuatkan saya menangis.betul2 menyetuh hati saya..iaitu episod 4.dan saya telah edit dan potong video sebenar menjadi pendek.part dalam video ini yang telah membuat saya MENANGIS beberapa kali...sedih... :'(


disebalik cerita Djamil ni..seorang kanak2 berumur 10 tahun,Djamil pergi ke Mesir tanpa ditemani ahli keluarganya..jadi sebelum gilirannya bertanding,dia cuba menghubungi ibunya..tetapi gagal kerana line tidak clear..walaubagaimanapun dia tetap meneruskan perjuangan berseorangan...jadi Djamil ini agak tabah,lagi2 apabila dia diteg…

tips :penjagaan bateri laptop

Image
alhamdulillah..hari ini sudah masuk ramadhan yang ke 9.ok,hari ni juga nak kongsi 1 tips yang agak bermanfaat iaitu "TIPS PENJAGAAN BATERI LAPPY".setelah dibebel oleh kak saya(bukan bebel,nasihat..ok~) akhirnya saya bercadang untuk berkongsi di laman blog ini...


INFO:
1.bateri lappy sebenarnya hanya boleh di'charge' sebanyak 1000 kali.
2.kalau charge lebih dari 1000 kali,bateri masih boleh digunakan tetapi tak tahan lama atau tak boleh digunakan lagi.


TIPS:
1.untuk mengurangkan bilangan bateri anda di'charge'..jadi bila berada di rumah atau tempat yang ada plug,cabut bateri dan gunakan wayar sahaja.
2.bila pergi travel atau jalan2 baru pasang bateri.

 "sekian tips daripada saya hari ini....syukran..^_^ muga2 bermanfaat..IAllah"


sanah helwa ya afiqah!!

Image
sanah helwa ya gamilah.....alhamdulillah,akhirnya kawan saya yang bernama afiqah syadiyah  telah mencapai umur 18 tahun...hehehe..alhamdulillah,afiqah sudah sebaya dengan saya...wish saya untuk anda: -selamat pendek umur -semoga Allah sentiasa merahmati sahabatku ini -ucapan terima kasih tak terhingga diucapkan kerana telah menjadi sahabat baik saya -semoga afiqah sihat,ceria,gembira selalu -semoga segala urusanmu dipermudahkan..IAllah -ukhuwah fillah abadan "ingatlah bahawa JALAN ini mmg payah dan pahit..tapi ingatlah bahawa Allah telah janjikan SYURGA bagi hamba2Nya yang bersabar..."

berubah-ubah

Image
background desktop yang berubah-ubah....sama seperti IMAN kita yang sentiasa berubah-ubah seperti RODA...kejap di atas,kejap di bawah -semoga Allah pelihara iman di dada ini-