Posts

Showing posts from 2012

(ADHARA) photography sessions

Image
ADHARA is our batch's name for students in sem 3(2012),Medic Manchester Programme, Mansoura University of Egypt. just wanna share some kinds of our memories here as medical students...all photos credit to the photographers...alya ferhat,nad haruka,ariffin hakim,ariff anuar and others...
insyaAllah pray for us!doctors-to be...ameen :)















early experience in cardiologist hospital

Image
assalamualaikum..alhamdulillah akhirnya dapat juga "mengupdate" blog...tak tahu lah apa yang sibuk sangat sampai tak sempat nak bukak blog ini...dan hari ini ada beberapa cerita yang nak saya kongsi bersama...

25 NOVEMBER 2012...

Mengikut jadual yang telah doktor berikan,kami akan melalui sesi "early experience" atau dalam bahasa malaysia pengalaman awal ke hospital pakar jantung(cardiologist hospital)...kami ke sana untuk memperolehi pengalaman sebenar bersama pesakit-pesakit jantung di hospital tersebut.Walaupun tajuk "ECG","heart sound" and "blood pressure"telah kami pelajari secara teori di dewan kuliah tetapi pengalaman sendiri menghadap pesakit sebenar adalah lebih menarik.Tepat jam 12.30 tengahari kami telah masuk ke wad pesakit lelaki bersama doktor yang akan mengajar kami.

Ketika mula-mula masuk ke dalam wad tersebut,rasa agak janggal kerana kami telah masuk secara beramai-ramai(lebih kurang 10 orang pelajar).Terdetik di hati,tak…

Menitik beratkan pendidikan al-Quran

Image
Al-Quran menjadi sumber kekuatan rakyat Palestin.Setiap tahun Palestin melahirkan 50,000 orang penghafal al-Quran kerana tentera Israel amat mengeruni penjaga-penjaga sempadan  yang terdiri daripada para hafiz.

Begitu juga diri kita,sentiasalah bersama al-Quran dan terbaik jika kita mampu menghafaznya.

about marriage

Image
Marriage is not only about LOVE..
it's about makingUMMAH..
so, lets be prepared!

officially as makcik!

Image
assalamualaikum semua..anda semua dah boleh panggil saya makcik or aunty.....sebab saya sudah memiliki seorang anak saudara...bukan anak sendiri :P...baby hannah ni telah dilahirkan pada 9.9.2012...walaupun due date yg sebenar adalah 6.9.2012(ooo..pandai ea baby hannah pilih tarikh yang cantik2 je..heheh )..alhamdulillah berat babya ialah 3.14kg...( saya dulu 3.99kg..hanyoo lagi sehat..hehehe ) 

sesampai sahaja saya bersama ummi dan ayah di rumah abg nabil dan kak fiza(keluarga ipar abg saya..paham ke??ayat berbelit2..hahaha),baby hannah telah menyambut kami dengan teriakan nangis dia...hahaha..sungguh terharu :') hahahaha...pertama kali melihat wajah ahli syurga ini..matanya seperti abinya-sepet,hidungnya seperti abinya-kemek,bibirnya seperti ibunya-comel molek...hahahaha..(buat prediction sendiri..XD)...selepas itu ayah sendiri telah men"tahnik"kan baby hannah...moments ini tak akan kami semua lupakan keranan baby hannah sangat2 menghayati kemanisan kurma yg di letakkan…

kem ukhuwah KEMAIH'12

Image
Assalamualaikum semua...alhamdulillah Allah masih beri kesempatan untuk saya update dan untuk kalian membacanya...ramai yg tegur "sila update blog"..(bajet ramai peminat...hahahaha :p)...sebenarya bagus juga ada org tegur mcm tu..sebab apa gunanya ada blog tapi tak dimanfaatkan..insyaAllah,jadi hari ni sungguh2 saya nak cerita 1 pengalaman yg agak menyayat hati...T_T...hahah..bukan menyayat hati tapi yg meyentuh hati 

syukur yg teramat sangat bila Allah mengizinkan diri ini untuk menyertai sebuah kem khas untuk pelajar-pelajar luar negara...nama diberi ialah KEMAIH(kem musafir kasih)...bukan KEMAIN(singkatan untuk bukan main)..hehehe..baiklah apa yg ingin saya ceritakan ialah pengalaman ketika berada di kem ini serta kesannya pada diri ini...
untuk kem ini,saya diberi amanah sebagai AJK pendaftaran...nak dipendekkan cerita,ramai yang mendaftar untuk sama2 bercamping...dan apa yg membuatkan hati ini berbunga2 apabila sahabat2 yg saya sayang berhajat untuk menyertai...rasa seron…

rest my mind

Image
assalamualaikum...semoga Allah sentiasa merahmati pembaca2 sekalian..

selepas mendengar berita tentang kemenangan Dr.Mursyi yang merupakan presiden baru Mesir hati rasa melonjak-lonjak kegembiraan serta syukur sangat2 pada Ilahi kerana telah mendengar doa-doa kami....InsyaAllah selepas ini Mesir akan lebih baik dan akan tertegaknya syariat Islam di bumi Mesir..InsyaAllah

so, just nak share beberapa gambar yang diambil di kebun ayah...menikmati suasana petang di kampung parit jawa ..hahahaha :)


 “Berfikirlah kamu tentang ciptaan Allah, dan janganlah kamu berfikir tentang zat Allah.” (HR Abu Nu’aim)






InsyaAllah..setakat ini sahaja untuk post kali ini...muga2 Allah mengira amalan kita ini sebagai ibadah..InsyaAllah

my lovely home

Image
assalamualaikum...alhamdulillah sudah 3 minggu berada di Malaysia(tapi baru nak update blog..apalah maryam ni :p)

hahaha...so apa cerita saya di Malaysia....apa lagi kalau bukan menjadi suri rumah sepenuh masa.....tapi takdelah suri rumah sangat sebab saya ni bukanlah rajin sangat nak kemas seluruh rumah...hahaha..kerja sampingan saya online + photographer(mentang2 dah dapat DSLR)
benda pertama yang paling suka saya buat bile balik rumah ialah.......pergi depan rumah petik buah pulasan ke,buah longan ke,jambu ke,rambutan ke...untuk dimakan!hahahah seronokkan dapat makan buah fresh yg baru dipetik dari pokok pastu terus makan...sekarang ni buah pulasan dah berbuah jadi dapatlah rasa hasilnya...dan buah longan masih berbunga InsyaAllah 2 3 minggu boleh la merasa buahnye... ^____^

happy birthday my brother

Image
masa kami masih kecil..dia selalu buli saya 
masa kami sedang membesar..dia banyak mengajar saya 
masa kami kian remaja...dia selalu ingatkan saya
masa kami meningkat dewasa..dia sudi menjadi pendengar saya yg setia... 
sehingga sekarang...dia tidak henti2 memberikan saya nasihat,kekuatan,motivasi,cerita2 dongeng ;P dan banyak lagi... 
dia ialah ABG SAYA...MOHD MU'ADZ! 


pesanan buat abg muadz: 
    selamat hari lahir ke 26..sudah tua dah awak...tambahan pulak bakal jadi bapa! mesti sedih kan saya lambat wish...saya sje je nak tengok awak...sedih tak saya buat2 lupa hari jadi awak....just wanna give u a suprise...maklumlah duduk jauh..tak boleh nak prank awak... saya sempat buatkan awak 1 video..pelakong terdiri daripada saya sendiri,arnab kecil saya dan tak lupa kepada pelakon terbaik,HANA..kucing saya!..hehehe InsyaAllah smg pertambahan umur ini..bertambahlah juga amalan2nya.. semoga dipermudahkan segala urusan... May Allah bless u and ur family...ameen 


 ikhlas drpd saya,maryam eswan…

conversation with cat

Image
tuan: HANAAAaaaaa!bangunlah..asyik tido je.....
kucing: ........goyang2 ekor sambil mata tertutup.......senyap balik ekornya.....
tuna: bangunlah....cepat bangun!!
kucing:....toleh belakang......."meow"..... tuan: =.=" gurlp

heheh..just wanna share this cute conversation...hana is looks like understand what i'm      said...not only once...but many times..when i'm getting sad,she looks to me...when i'm   mad to her,just watching at me from the other side...well,it just a cat right?!but if u care of them..u say love to them...they will understand..that call as CHEMISTRY! so if u have a cat....just say it to ur cat.."i love u",hug them,sleep with them....oh!just a nice moment u know...


special post..my hero

Image
assalamualaikum......


sempena hari kelahiran ayah 20.5.2012...yam ingin mengucapkan SELAMAT HARI LAHIR AYAH!

"terima kasih ayah sebab...... selalu ingatkan yam supaya sentiasa ingat pada Allah, marah yam kalau tak tutup aurat, sentiasa memberikan yam semangat, selalu sabar melayan kerenah yam yang suka merajuk, sentiasa menerima dan redha shj dgn keputusan peperiksaan yam..samada teruk atau pun baik ayah tetap ckp ....("tahniah yam..awak dah buat yg terbaik,jgn lupa sujud syukur")..("tahniah yam!takpe ni rezeki Allah dah beri..kena usaha kuat lagi), ayah banyak mengajar yam erti kesabaran, sentiasa mendoakan kejayaan yam sebab dgn izin Allah yam sampai ke tahap ini, selalu ingatkan supaya jgn tinggal mathurat,quran,usrah dan solat2 sunat, ajar yam buat KETUPAT!..hehehe ajar yam untuk berdikari, sentiasa bersama2 ummi dan memberi sokongan ketika ummi sakit atau sedih, dan last but not least...terima kasih sebab menjaga dan mendidik yam dari kecil sampai skrg!!!!
disebabkan yam ber…

cute posing from HANA

Image
assalamualaikum..release tension sekejap tengok gelagak HANA...