Posts

Showing posts from March, 2011

HIMEGA 2011

Image
HiMEGA merupakan program bagi mendedahkan lepasan SPM kepada suasana sebenar universiti. Seterusnya mempersiapkan mereka dengan bekalan yang perlu sebelum melangkah ke alam IPT.

Uniknya program ini kerana... ia memusatkan kecermelangan akademik berteraskan Islam.

"Nurturing Alim Mujahid" bermaksud "Kearah melahirkan Alim Mujahid".

Alim Mujahid mempunyai 5 ciri:

1. Aqidah yang sejahtera
2. Kefahaman Islam yang jernih
3. Cemerlang Akademik
4. Aktif berdakwah
5. Kerjaya sebagai method dakwah

Perkongsian dan pengisian sepanjang program ini akan berkisar seputar 5 ciri Alim Mujahid ini. Terdapat juga "Sharing moment" antara abang - abang dan kakak - kakak sepanjang program ini.

daftar online di:
https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHk0SGNCczNtWXZEMXM4ZDNRY21HRXc6MQ
BARANG KEPERLUAN 1.al-quran dan mathurat,sejadah 2.pakaian sukan 3.kasut sukan dan formal 4.kemeja lengan panjang(Lelaki) dan seluar slack(pakaian formal untuk slot kuliah) 5.keperluan harian 6…

semuanya keranaMu ya Allah...

Image
picture by Deviant art

PATUTLAH banyak kerja2 kita yg tak menjadi:
ArRabi bin Qasim (seorang tabi'in) " Apa sahaja yg kamu lakukan bukan untuk mencari KERDHAAN Allah, ianya TIDAK akan berkembang/berjaya."

result SPM 2010(luv u ISKANDAR 0610)

Image
alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah....syukur yg teramat kerana Allah telah beriku yang terbaik di sisiNya...IAllah nk smbung di UIA,dentistry...doakn yg terbaik untuk saya

sebenarnya byk nikmat yg Allah telah berikan kpdku..Alhamdulillah..seronok sgt dpt berjumpa kwn2,adik2 dorm dan cikgu2...terlerai rindu rasanya pada mereka... my classmates(bella n aliah) bersama cikgu rosnah(baju biru) dan kwn2 hana,hanis dan cikgu Jun hockey players,pika n poi dan cikgu Sudin(coach) really2 miss n love them so much..my best frens sara,nina n poi(takde plak dlm gmbr,tp kt atas ada) lagi sekali nk ucapkan tahniah kdp cohort ISKANDAR 0610(beloved frens),cikgu2 ISKANDAR,ibu bapa kerana SC.ISKANDAR sekali lagi melakar sejarah...
maklumat terkini tntg keputusan SPM2010 ISKANDAR http://smssi4803.blogspot.com/
kedudukan SC.SULTAN ISKANDAR dlm SBP http://img13.imageshack.us/i/rslt2010.jpg/

Sungai Lui AIZAT(lyric on screen)

Image

3 golongan bahan bakar api neraka

Image
picture by Deviant art
3 Golongan yg menjadi bahan bakar api bakar: 1.org alim atau org yang menghafaz al-Quran 2.dermawan 3.orang yg syahid
kenapa? 1.org alim tp mengeluarkan ilmu yang menyesatkan.org yang menghafaz al-Quran tetapi tidak mengamalkannya. 2.dermawan  tetapi menunjuk-nunjuk. 3.org yang syahid tetapi hanya ingin mendapatkan nama shj.

mohon yg terbaik

Image
picture by Deviant art
waa...macam tidak percaya bahawa result SPM akan diumumkan pada 23 MAC 2011 iaitu pada hari Rabu ini.Ya Allah aku hanya mohon yang terbaik untuk diriku...ya Allah redhakan lah hati ini dgn segala keputusan yg akan Engkau berikan kpd ku serta sahabat2ku yang lain.Lapangkanlah hati aku menerima ketentuanMu ya Allah..
doa serta impianku...berikanlah aku kejayaan 11A+ dalam SPM 2010..amin ya rabbalalamin...

orang GAGAH mampu mengawal MARAH

Image
picture by Deviant art.


bagaimana menjadi orang yg GAGAH? Rasulullah bersabda "Tidaklah seseorang itu dikira KUAT dan GAGAH apabila ia menang gusti, tetapi seseorang dianggap benar-benar kuat dan gagah apabila ia mampu mengawal dirinya ketika marah"

Dalam kitab Fath al-Bari, al-Hafiz Ibn Hajar menukilkan pandangan Imam al-Turi yang menyatakan bahawa cara yang paling berkesan untuk mengawal marah adalah dengan menghadirkan tauhid yang hakiki dalam hati bahawa setiap perkara yang berlaku adalah ketentuan Allah s.w.t dan setiap orang yang melakukan sesuatu adalah pelaksana terhadap ketentuan tersebut.

Jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita!

Image