Posts

Showing posts from October, 2010

Kalau kamu takutkan Allah, kamu studi sungguh-sungguh.

Image
ayah pesan: 
solat tahjud jgn tinggal dan tinggkatkn amalan sunatall out.... tak phm tnya cikgu  mak pesan: 
solat duha' dan solat hajat tau...baca al-quran n Al-mathuratbykkn berbincang  Sebenarnya, apa yang saya nak bawakan bukanlah peperiksaan sangat. Yalah. Apa guna saya cakap fasal peperiksaan kalau studi pun tidak sungguh-sungguh.

Pokok pangkalnya pun, kalau saya hendak cakap fasal peperiksaan, tetap saya kena cakap fasal studi sungguh-sungguh bukan? Apa tips menghadapi peperiksaan yang lebih baik dan lebih penting dari studi sungguh-sungguh?

Fahamkah kamu maksud ayat ini:


“…kemudian apabila engkau telah berazam maka bertawakalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya.” Surah Ali Imran ayat 159.

Mengapa selepas berazam, terus disebut tawakkal? Di manakah ‘usaha’?

Ahah! Apakah yang Allah mahu tunjukkan ini?

Maksudnya, sebaik sahaja sudah berniat untuk mendapatkan sesuatu(dalam hal kita ini adalah score exam), maka tawakkal sudah bermula …

kenangan di MOZAC

Image
huhuhu....assalamualaikum...ya..hari ini 22/10..iaitu lagi 32 hari je lagi aku akan menduduki SPM..aku sekarang berada di rumah akhirnya...ya Allah bantulah hambaMu ini untuk menempuh hari-hari mendatang...sekarang ni aku tengah menghidap selsema + batuk +sakit tekak...huuhuh...mcm nak demam je...waa...kabut betul la nk SPM ni...banyak sgt homework,soalan-soalan,discussion dan lain-lain...rase kadang-kadang tu tak cukup 24 jam ni....ni namanya pengorbanan..insyallah dengan USAHA yg GIGIH, BERDOA dan BERTAWAKAL 11 A+ boleh ku perolehi...amin.. haaa..sebenarye kan..aku baru balik dari MOZAC untuk program Jejak Jaya Iskandar... waa..seronok sgt..byk kenangan yg manis + kelat dll...hahaha...atcually aku sgt2 berterima kasih kat dak mozac  dan budak group aku....shakir,ajie,adha,apis,akmal,meera dan hanna...korang mmg best...byk ilmu yg aku dpt top up blek...melalui discussion aku dpt atasi kelemahan aku during study...discussion is better than study alone,so boring...hopes korang pun dak2  …