Posts

Showing posts from 2010

kisah kmk'10

Image
alhamdulillah setelah 4 minggu saya menghadapi SPM akhirnya saya telah berjaya menghabiskan peperiksaan tersebut dengan jayanya dengan izin Allah...selepas itu,pd 17/12 saya telah menghadiri KEM MINDA KREATIF anjuran Haluan dan KeArah di Sekakap,mersing..dekat je dengan sekolah saya...tapi sesuatau yg mengejutkan saya apabila kak amnani telah menyatakan bahawa saya telah dilantik menjadi fasilitator pelapis..ish2..terkejut den dibuatnya...tapi alhamdulillah akhirnya berjaya juga saya menjalankan amanah tersebut walaupun agak kekok pd awalnya....kat sini ade beberapa aktiviti menarik yang ingin saya kongsikan...

 ni antara aktiviti yg susah bgi saya sbb dia kena ada teknik tau..sbnrye saya tak cuba pun sbb tak nk basahkan diri...heheheh..ramai gak sahibah yg tak lepas...hehehe  monkey bar ni saya ske gak..tp tak cuba sebab tak nak basahkan diri..heheh..yg ni ramai yg lepas walaupun susah....  persiapan sebelum naik tok flying fox...ni nmenye pak cik adnan,kecoh orgnya...  bahagian sahibah…

tahniah ibuku...

Image
waa...gembiranya tgk mak mendapat ijazah...setelah bersusah payah belajar selama setahun hasil berkat doa dan pertolongan serta sokongan suami tersayang akhirnya segulung ijazah dpt emak perolehi...mak kata ijazah ni khas untuk ayah dan pendorong anak2..terima kasih ibu..insyallah..yam akan sahut cabaran ini dgn memperoleh kejayaan 11A+ spm ni...amin..kdg2 tak sngkakan walaupun umur kita sudah meningkat tp masih ada semangat untuk belajar..jihad fisabilillah...

sedih = keliru

Image
ya Allah..siapa yg boleh mengetahui betapa sedih dan kelirunya hati ini selainMu ya Allah...
aku kecundang dlm membuat keputusan dlm saat2 ini yg masih menduduki SPM...siapalah yg boleh memahami hati ini???bantu hambaMu ini ya Allah..mana yg terbaik...aku masih tak boleh terima kata2 org lain..hati aku mendesak untuk membuat keputusan aku sendiri....kedua-dua pilihan ini ada yg baik,ada buruknya yg tersendiri...kdg2 aku terasa ini hidup aku,berilah aku buat keputusan sendiri,bagilah aku peluang untuk menghadapi cabaran yg mendatang....knp masih mahu mengongkong aku??tp aku tak nak dikatakan ingkar kpd nasihat2 org lain...aku pujuk hati ini...aku tak nak org lain pikir yg buruk ttg aku,tp siapa yg boleh faham hati ini??aku tahu risiko keputusan itu..dan itulah yg aku ingin hadapi dan mencari jalan penyelesaiannya...hati ini berniat baik,tp susah untuk mulut ini ingin melafazkan apa yg difikirkan hati...org lain pasti akan pikir yg sebaliknya sebaik aku berkata tentang keputusan aku itu…

Kalau kamu takutkan Allah, kamu studi sungguh-sungguh.

Image
ayah pesan: 
solat tahjud jgn tinggal dan tinggkatkn amalan sunatall out.... tak phm tnya cikgu  mak pesan: 
solat duha' dan solat hajat tau...baca al-quran n Al-mathuratbykkn berbincang  Sebenarnya, apa yang saya nak bawakan bukanlah peperiksaan sangat. Yalah. Apa guna saya cakap fasal peperiksaan kalau studi pun tidak sungguh-sungguh.

Pokok pangkalnya pun, kalau saya hendak cakap fasal peperiksaan, tetap saya kena cakap fasal studi sungguh-sungguh bukan? Apa tips menghadapi peperiksaan yang lebih baik dan lebih penting dari studi sungguh-sungguh?

Fahamkah kamu maksud ayat ini:


“…kemudian apabila engkau telah berazam maka bertawakalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya.” Surah Ali Imran ayat 159.

Mengapa selepas berazam, terus disebut tawakkal? Di manakah ‘usaha’?

Ahah! Apakah yang Allah mahu tunjukkan ini?

Maksudnya, sebaik sahaja sudah berniat untuk mendapatkan sesuatu(dalam hal kita ini adalah score exam), maka tawakkal sudah bermula …

kenangan di MOZAC

Image
huhuhu....assalamualaikum...ya..hari ini 22/10..iaitu lagi 32 hari je lagi aku akan menduduki SPM..aku sekarang berada di rumah akhirnya...ya Allah bantulah hambaMu ini untuk menempuh hari-hari mendatang...sekarang ni aku tengah menghidap selsema + batuk +sakit tekak...huuhuh...mcm nak demam je...waa...kabut betul la nk SPM ni...banyak sgt homework,soalan-soalan,discussion dan lain-lain...rase kadang-kadang tu tak cukup 24 jam ni....ni namanya pengorbanan..insyallah dengan USAHA yg GIGIH, BERDOA dan BERTAWAKAL 11 A+ boleh ku perolehi...amin.. haaa..sebenarye kan..aku baru balik dari MOZAC untuk program Jejak Jaya Iskandar... waa..seronok sgt..byk kenangan yg manis + kelat dll...hahaha...atcually aku sgt2 berterima kasih kat dak mozac  dan budak group aku....shakir,ajie,adha,apis,akmal,meera dan hanna...korang mmg best...byk ilmu yg aku dpt top up blek...melalui discussion aku dpt atasi kelemahan aku during study...discussion is better than study alone,so boring...hopes korang pun dak2  …

ku temui teman istimewaku...

Image
akhirnya aku ketemu dgnmu...
takala aku gelisah,kau penenang aku... takala aku sedih,kau tempat aku mengadu... takala aku tension,kau teman setia di sisiku... takala aku sunyi,kau penghibur hati ini... kaulah segala-galanya temanku... tiada sahabat yg setia sepertimu sebelum ni yang telah ku temui...  kaulah sahabat sejati ku... akhirnya aku temui nya....iaitu al-Quran.....

tanda-tanda yahudi akan kalah...

salam..sempena mlm terakhir ramadhan dan akhir bersolat terawih..mlm td ayah ada bg tazkirah...dan ada beberapa point yg aku nk kongsi sedikit..
tanda2 orang yahudi akan kalah apabila pada waktu subuh penuh masjid2 dgn jemaah seperti solat jumaat...
haa..ini kerana ada hadis mengatakan bahawa solat subuh seseorang itu menjadi kayu ukur keimanan seseorang muslim itu...jadi para lelaki diharuskan untuk solat di masjid....selain itu,orang kafir juga akan gerun kerana melihat situasi begini..walaupun kita tidak lagi melihat fenomena sebegini, tetapi di Gaza sudah ada...seperti yg diceritakan oleh aktivis LLG4..Dr.Arbaie..pd waktu subuh ramai sgt jemaah yg pergi ke masjid untuk solat subuh...
mungkin fenomena ini pelik di Malaysia pd masa sekarang..ttp masa itu akan tiba dan kiamat juga akan berlaku..

huhuh...sedikit perkongsian drp aku...dh mlm ni..nk tido dlu..salam.

selamat hari raya semua...

Image
salam...salam aidilfitri drp aku..smart tak pic atas ni..inilah hasil karya kwn aku..razee..tak sure lah dia buat sendiri or copy2...tp tgk mcm dia yg buat then edit kt komputer...tq razee...aku cilok ye...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN..saya ucapkan...
di ksempatan ini saya mahu memohon maaf kpd semua org yg ade saya kecikkn ati,wat salah or lain2...brula rse rindu plak kat kengkwn kt skulah....kat nina,safwah,hana,pika anis dll.....ops..dh nk buka lah..out..salam

Cikgu Safiah...tinggal kenangan...

Image
heheh...nila cikgu kesayangan aku,cik safiah awang...pic atas ni aku buat sendri khas tok cikgu safiah sempena aidifitri ni...rindu plak rasanya kat cikgu...walaupun dulu-dulu asyik kena marah,kena tegur sampai kadang-kadang aku menangis...kih3..kenangan di sekolah...nila nk citer skit pasal cikgu yg garang ni tp dihormati dan disegani..jgn marah ye cikgu..cikgu ni tak garang pun cuma tegas je...cikgu safiah dh pindah ke STF sbg GPK 1..beliau dinaikan pngkat,kt SMSSI dlu jadi HEM yag sgt perihatin..tahniah cikgu...banyak jasa dia kt kitaorang..tak terbalas jasa cikgu....walaubagaimana pun saya akan sentiasa doakan cikgu agar dirahmatiNya sentiasa..jgn lupakan saye cikgu..doakan kami SPM 2010...staright's A+..amin...sayang cikgu...

balik raye...after 6 MINGGU TRIAL SPM...

salam...huhuhu...sedeynye..knp tiba2 tak boleh nk masukkn gambar...nk msukkn gmbar cikgu safiah...tak boleh..waah...akhirnye slps 6 minggu trial SBP N JULANG....fuh penat btul pekse 6 minggu berturut2..penat..huhu...resultnye tak bpe nk memuaskan hati aku ler...pling frust chemistry sbb dpt B+ je...huhuhu...mcm nk nangis je,.target A..tula terlalu over confident..slame ni sllu dpt A tiba2 trial plak tu dpt B..hahaha..kuasa tuhan...redha je...result trial aku...7A 3B 1D...haaaa..de D..pe tu??pe lagi BAT akuler..arab aku kli ni tak de rezeki...wlaupun rse dh wt yg terbaik..tp Allah nk tunjuk aku msih kurg usaha untuk tu....so doakn aku ye...aku pn kne berusaha ye...tu ler spe suro tak ske BAT....tp aku kne usaha!!!...SPM 11A+  not impossible for me...amin....hahaaaa..kak una n abg muadz dah balik...sonoknye..kla..nk jmp diorg..salam..selamat bersahur n berpuasa...

terpilih PLKN 2011...tak nak pergi!!!

Image
wuuu...sedey betul..bila terpilih dpt pergi PLKN...bukan benci cuma tak suke je..sbb aku dah ada rancangan sendiri lps SPM ni..huhuhu...even ramai org cakap best g PLKN ni...tp aku tak nak pergi sbb aku dah ada benda yang aku nak buat...huhuhu....tak nak pergi,tak nak pergi....boleh tak..?!hahah....sbnarye nak pergi KEM JATI DIRI kt Kelantan tu...aku mmg suka aktiviti lasak and so on..but tak kena pd mse la...haaaaa.....main point sbenarye *aku mmg tak nk pergi...hahaha...takut ade,tak suke pn ade, seram pun ada...lg satu...pergaulan mmg "terjaga sangatkan" kat sne(nada perli ni)....takut....=.="..sume org kata best,ye..aku tau...ok...right...anyway sje je tulis ni....tak de kaitan dgn org yg masih hidup atau telah meninggal dunia.....yea...salam....:)

happy anniversary-24...( 27.7.2010 )

Image
selamat ulang tahun perkahwinan untuk mak dan ayah yang ke -24..semoga Allah memberkhati dan merahmatimu..insyallah..semoga tarbiah dan didikan yang dikongsikan bersama mampu untuk memimbing anak-anak dan keluarga ke syurga bersama-sama..insyAllah...semoga ukhuwah yg terbina kekal hingga hari akhirat...insyallah...

bantulah hambaMu ini

yakinlah bahawa Allah sentiasa di sisi kita untuk
mendengar rayuan kita, mendengar luahan kita, mendengar teriakan hati kecil kita, mendengar segala kesedihan dan kegembiraan hambaNya...
sebagai seorang hamba yg kerdil ini, tiada apa-apa yg mampu untuk kita mengharungi ujianNya bersendirian, sebagai seorang hamba yg lemah ini, kita hanya mampu mengadu kepadaNya... sesungguhnya Dialah sebaik-baik tempat mengadu....
ya Allah bantulah hamba2Mu yg memerlukan petunjukMu ya Allah, bantulah hambaMu yg sentiasa malas,lemah dan alpa ini yaAllah... Kau peliharalah keluargaku dan saudara2 seIslamku agar sentiasa berada dlm hidayah dan taufiqMu yg benar.. bukan yg hanya topeng atau sekadar nama sebagai seorang Islam...
ya rabbi... 

PEACE for Gaza

Image

fakta CROCS

Image
haaa...baru kita tau kejahatan org kafir yg sentiasa mahu merosakkan Islam...fakta terbaru ialah lambang CROCS yang merupakan nama Allah...mereka sengaja meletakkannya di bhagian bawah iaitu kaki manusia agar kita semua termasuklah umat Islam memijaknya...astagrifullahalazim....jhtnye org kafir ni..sbnrye CROCS ni negara mne yg buat?uhum...konon CROCS ni sedaplah..pela..tp mmg pun kasut ni berkualiti tetapi ade motifnye..bru aku tau..sbnrye kt skula cikgu safiah dah beritahu bdk2 ni tntg CROCS..bdk2 ni terus kikis lambang tu sambil menangis...huhuh..sedihnya...mereka sedih kita umat Islam diperbodohkan oleh orang kafir begitu sng sekali...

malam.....=.="

Image
huhuhu...dah malam ni...homework add math tak siap g..kini mlm2 aku ditemani lagu2 yang menaikan semangat dri kumpulan shoutul harokah ni..semangat2...alhamdulillah..aku baru balik dari kem fizik ni dari kota tinggi...next week ada kem KAHFI...waaa...seronoknye...nk pergi..tp mcm tak berkesempatan je...de tuisyen arab kat kota tinggi g..haaa..ni tiba2 aku dpt msg dri kwn baik aku yg dah kuar sekolah ni..dia bg semangat tok belajo betol2..baik2..insyallah...
nak tau tak de kesah ni..hahah..tiba2 aku jadi hero plak kt asrama tu..bdk2 ni yg ckp aku brani..aku diam je..*heheh..pdhal bngga...hahah..sebab aku telah kejar org lelaki yg telah msuk ceroboh aspuri..hahahah...padan mke laki tu..bru dia tau sape aku ni..ceh,hahh..
tp betula Allah nak izin aku berani kejar org laki tu...de hikmahnye...btul2...
ni de citer best ni...ni kt negara eropah sne..bila de seekor singa yg pandai bukak pintu kereta...hahah..nsb baikla singa tu dah makan tghari..kenyng dah..singa tu tak makan manusiala..cbe tgk…

hari guru yg ceria...

Image
salam...sambutan hari guru kali ni kitaorang form 5 yang anjurkan..or kitaorang lah yang setting tempat dan tetapkan tema...tema tahun ni ialah KESULTANAN MELAYU MELAKA...pelabagai halangan dan pahit getir kitaorang nk siapkan persediaan dewan ntuk sambutan ni..huhuh..walaupun kena marah,buat ni tak bley , buat tu tak bley..tp akhirnya berjaya gak kami teruskan usaha kami....anyway semua cikgu2 gembira pada hari tersebut...Cikgu,SELAMAT HARI GURU...jasamu sentiasa diekenang..orang de cakap cikgu ni macam astro,macam2 ada...de jgk orang cakap cikgu ni macam tv 9,sentiasa dekat di hati,de jgk orang cakap guru ni macam tv3,inspirasiku...tai pengetua cakap guru macam loreal,kerana dirimu begitu berharga...doakan kejayaan kami cikgu....amin
ni merupakan persembahan cikgu2 yg ceria tu...tema puteri gunung ledang moden..hahah
budak2 laki form 5 jadi hulubalang istana...
haaa..ni dia pedagang dari cina tok bacaan doa..huhu...popular..haha
ni plak untuk penyampaian anugerah kpd guru wakil drp kera…