rugikah aku tidak ke plkn??


salam..dan selamat malam...huhuhu..malam ni aku berasa kasihan,sedih,hampa,kecewa,benci dan byk lagi...bercampur baur dibuatnye..tadi tetiba kwn aku muncul di facebook dan menyatakan:
dia: yam rugi ko tak g plkn...takpe Allah bersama-sama aku..org kte aku rugi di dunia,tp akhirat aku tak rugi....perbualan aku...:
aku: knp plak?
dia: sbb kali ni first take...tak smpai 70 hari..but second n third batch lame n rugi klu pergi..
aku: owh...sbb tu jeke..kan lebih baik klu tak yah pergi kn..?
dia: ko sure ko takkan dipanggil lagi??sape cakap??
aku; aku harap2lah....sbb de pakcik kt plkn mersing ckp klu umo da 25 dan dah khwin kita takkan dipanggil
         lg..
dia: yeke..ko pasti,takdela..pakcik kt sini(kt plkn dialah) kata de cikgu yg berumur 30 taun pun ada yg dah
       kena pergi gak..aku de buktinye (msih tak nak mengalah)
aku: owh yeke..aku doa2 jela...aku tak kena panggil....kiat kena ingat tau..semua yg Allah susun ini adalah yg
        terbaik tok aku...dan untuk ko...dan maybe de hikmahnya aku tak pergi plkn...so,apa yg ko dpt kt
        plkn??share la skit...hehehe
dia: aku ada belajar agama Islam,agama org lain..dll
aku: owh..yeke..bgsla..aku pn kt JDK...ade gak blajo mcm mne nk berdakwah kpd non-muslim...adalah
        kaji skit2 about bible tu...
dia: aku pn ade pengang bible...(dlm nada umpama tak nak mengalah)
aku: owh yeke..bgs r..ko bce tak??ko kaji tak...bgs klu ko kaji..dpt tambah ilmu ko...
dia: tak..aku tgk dan dengar2 je kwn2 aku bce...
dia: ko kt sana(JDK)..tak ada org kafir kn?
aku:..yup tak ade..sume muslim
dia: kt sini(plkn)..ade...klu kat sne tak de org kafir mcm mne nak berdakwah...??
aku: sebenarye modul tu untuk persiapan kita di IPT nnt....klu kt sne ade org kafir,bley la ko berdakwah..
dia: ala,ckp mmg la senang...ko tunjuk dlu hasilnye..aku nk tengok...aku tak pergi  JDK...so,tak boleh la nak
       berdakwah..sbb tak ada ilmu mcm kau...(nada perli)
aku: ok..IAllah...semoga dipermudahkan....klu kita tak mampu nk berdakwah kita cuba tunjukkan qudwah
         hassanah...contoh yang baik...sekurang-kurangnye kita boleh tunjukkan kebaikan Islam yg
         sebenar...btul tak??
dia: okla..aku nk off..tido...(pergi begitu shj...)

inilah serba sedikit perkongsian mlm td..akujuz nak luahkan sahaja masalah ini....sebenrye aku kesian kt kwn aku ni..mungkin dia tak phm kan...tak pela..aku doakn semoga dia mndpt hidayah Allah...hidup ini tidak boleh sentiasa berburuk sangka...sebenrya aku cuba mencari persamaan bukanye perbezaan...sekian..salam

Comments

gengibnuamir said…
Maryam..mereka tidak mengerti apa yang kita sdg lakukan yaitu persiapkan diri kita untuk berjihad di jln mereka.lumrah seorg pejuang diperli syg...sabar ya sahibahku..ana tau nti seorang yg kuat dan cekal..rasulullah pernah dilukakan dalam dakwah..anggaplah nti sdg diuji dalam dakwah..ana dan shbt lain sntiasa menyokongmu shbt....jgn biarkan mereka terus meracunimu..Allah sntiasa bersama kita shbtku syg...

Aishah humaira/jundullah myra

Popular posts from this blog

Matrouh & Siwa | Winter break part 1

hari guru yg ceria...