"feminine"nya aku

Assalamualaikum. .
hari ini nak share sikit tips2 penjagaan muka tapi hanya yang asas sahaja.maklumlah semenjak umur dah menjangkau 20 tahun ni,tiba-tiba jadi rajin nak jaga muka dgn lebih baik.sebelum ini bukan tak jaga tapi malas sedikit nak menjaganya..dulu tak kisah pun muka ni berminyak ke,ada black head ke,buka berbintik-bintik ke..tak ada kisah langsung.takde kisah pun :3 tapi itulah hati mula berubah semenjak akak dan kawan2 banyak memberi nasihat agar lebih "caring" dalam menjaga muka.BUKAN NAK CANTIK UNTUK TAYANG KAT ORANG..ish jadi sama2 BETULKAN NIAT BALIK !!sesungguhnya Allah itu kan cantik,dan Dia suka akan kecantikkan..tak nak ke Allah sayang kita kerana kita tergolong dalam orang yang menjaga kecantikan?

Dari sudut kesihatan pun kita digalakkan menjaga kecantikan dan kesegaran kulit muka.jadi saya nak tunjukkan beberapa cara dan apa yang anda perlukan untuk menjaga muka.dan diingatkan tidak semua orang sama ya,teknik penjagaan muka mereka.

yang pertama kita perlukan....
1.pencuci muka  2.scrub muka  3.toner/penyegar muka  4.sunblock/BB cream  5.lipice(option)




1.pencuci muka adalah untuk membersihkan muka setiap hari.wajib setiap orang pakai.


2.scrub muka seeloknya pakai seminggu  2 kali bagi membuang bintik- bintik halus pada wajah.


3.toner juga adalah wajib bagi nak menyegarakan kulit,elakkan dri kering dan membuang habuk2 halus yang tersumbat di liang roma muka.

4.sebenarya yang wajib adalah sunblock,memandangkan zaman kini cuaca sangat terik..muka perlu dilindungi dengan sunblock agar kulit tak terbakar,juga mengelakkan dari muka berjeragat bila sudah berusia.dan semestinya kita juga nak pakai bedak so tak nak kasi sunblock bercampur dgn bedak bolehlah gunakan BB cream kerana di dalamnya terkandung juga sunblock yang boleh melindungi kulit.mudah 3 in 1 :)

5.lipice tak perlu sangat bagi orang yang tidak memiliki masalah bibir kering.orang yang ada masalah bibir kering mcm saya digalakkan pakai...tapi masalah ini boleh diatasi dgn menyapukan madu asli dibibir sebelun tidur.(insyallah semut tak kerumun hehehe)

banyak sangat ke??so kalau sesiapa yang rasa terlalu banyak dan memakan banyak kos anda wajib mempunyai 3 item ini :pencuci muka,toner dan sunblock :).mudahkan..insyallah sekiranya anda betul2 menjaga mengikut tips di atas ini pun sudah cukup membuatkan wajah anda sihat dan berseri...

dan bagi yang masih mempunyai masalah kulit kusam,black and white head yang teruk boleh juga ambil produk tambahan seperti mask(menyegarkan serta mencabut white head),nose patch(buang black head di hidung)..
1.flora mask  2.nano whitening mask
kedua -dua produk ini adalah untuk membuang white head di seluruh muka.untuk black sila gunakan nose patch khas untuk membuang black head.(tiada dalam gambar sebab dah habis :p ).


inilah dia nose patch.produk yang ni adalah terbaik kerana disediakan sekali krim untuk mengecilkan liang roma setelah menggunakan nose patch tu.hanya boleh didapati di Hansaegee Nature

insyallah diingatkan tips ini bukan hanya untuk kaum hawa tetapi kaum adam juga digalakkan.lelaki yang pembersih lebih disukai perempuan.dan semestinya tiada produk yang lebih baik untuk menjadikan wajah kita bercahaya di akhirat sana selain WUDUK..sama2lah kita seimbangkan kehidupan dunia dan akhirat...

semoga bermanfaat dan selamat mencuba :)

Comments

Anonymous said…
assalam nice entry yam, semangat nak jaga kebersihan muka pas ni =)
tapi, bukan garnier kena boycott ke? huhu

Popular posts from this blog

Matrouh & Siwa | Winter break part 1

hari guru yg ceria...