"chicken wings" madu

sepanjang study leave ni maklumla,duduk dalam bilik ngadap sume lecture notes,nota praktikal,anatomy sume mestilah bosan kan..dan time tu juga rasa rindu Malaysia la,nk dgr lagu raya lah dan mengada nk makan sedap2....satay la,burger bakar abg burn la,nasi kerabulah itulah inilah...haaaah klu dilayan mmg banyakla berangangnye...

tapi aku nak share 1 resepi mudah,cepat dan LAZAT!'chicken wings' madu..homemade tau!! time2 study leave mcm ni mestilah malas nak duduk dapur tu lelamakan...so klu nk makan sedap dan cepat ley la try..

nilah hasilnya :9 (habis dah aku makan)
bahan-bahan:
1.kepak ayam  4 ketul
2.madu 
3.kicap masin 
4.sos tomato 
5.serbuk lada hitam
6.serbuk halia

peralatan yg wajib ada: cooking pan (klu gne kuali ke atau periuk yg bukan jenis "pan" tu takkan menjadi)

cara-cara:
1.gaulkan madu,sos tomato,serbu halia dan kicap bersama dengan kepak ayam.
2.panaskan cooking pan dan letak sikit je minyak.
3.klu nk sedap boleh potong bawang putih dan tumis sehingga naik bau.
4.susun kepak yam dlm cooking pan.pastikan api kecil sahaja.
5.tabur serbuk lada hitam atas kepak ayam dan tutup.
6.tunggu dlm 10 minit(tgk keadaan la)..agak2 dah masak terbalikkan ayam dan tutup balik.
7.masukkan lebihan campuran kicap,sos,madu tadi dalam pan..dan tutup sekejap dlm 1 minit.....dan siap untuk dimakan :)

selamat mencuba :P


Comments

Mar_yam said…
oke.boleh g try. XD
HambaPenguasa said…
study week lah yam..ap study leave...haha dhob wings xde? XD

Popular posts from this blog

Matrouh & Siwa | Winter break part 1

hari guru yg ceria...